Tysklandsbrigaden E-bok


Tysklandsbrigaden - Geir Stian Ulstein pdf epub

PRIS: GRATIS

INFORMASJON

SPRÅK: NORSK
HISTORIE: 2019-01-23
FORFATTER: Geir Stian Ulstein
ISBN: 9788243012622
FORMAT: PDF EPUB MOBI TXT
FILSTØRRELSE: 9,4

FORKLARING:

«Jeg har sett Tyskland i ruiner, før et eneste spadetak var tatt for å gjenreise landet.» Martinus Vågbø Nerland, brigade 4711947. Mellom flyteminer og gjennom pakkis sendes de første 5000 norske soldatene over Nordsjøen i et tidligere tysk troppetransportskip. Destinasjon: fiendeland. Oppdrag: å vokte freden. Idet de ankommer, er fredsavtalen fortsatt ikke undertegnet, og millioner av statsløse mennesker er jaget inn i ruinene av Hitlers rike. Tyskland er fullstendig knust, men en ny trussel stiger fram fra øst. Snart står de norske soldatene som første og eneste skanse mellom Norden og den sovjetiske hæren som rev Tyskland i biter. De vet ikke hva ordren blir dersom angrepet kommer. Evakuere eller slåss til siste mann?Fram til 1953 var rundt 50 000 nordmenn utstasjonert i Tyskland. Blant dem var framtidige samfunnstopper, kunstnere, idrettshelter og politikere som Thorvald Stoltenberg, Odvar Nordli og Kåre Willoch. Basert på arkivmateriale og intervjuer med rundt 100 veteraner leverer Geir Stian Ulstein den første sammenfattende beretningen om Tysklandsbrigaden.

... benevnt ... Tysklandsbrigaden var det norske bidraget til den allierte okkupasjonsstyrken i Tyskland etter den andre verdskrigen ... Brigaden i Nord-Norge - Store norske leksikon ... .Brigaden bestod av ein kontingent frå Hæren som hadde teneste på seks månader ved ulike garnisonar i Tyskland. Mellom januar 1947 og april 1953 sikra kontingenten på over 4000 mann fred og orden i det krigsherja Tyskland.. Bakgrunn Hallo Er det noen som kan tipse meg hvor jeg kan finne oversikt over de som reiste i Tysklandsbrigaden i 1949 og 1950 mvh Truls Corneliusse Som en passende avslutning på denne beretningen om den første Tysklandsbrigaden, tillater vi oss å sitere fra «Tysklandsbrigade-Veteranen» nr 1/1990, medlemsblad for Tysklandsbrigadenes Veteranforening Agder.

Okkupasjonen var spesiell. Den hadde både en militær og en politisk dimensjon, slik Churchill, Roosevelt og Stalin var bli ... Tysklandsbrigaden ... .

Okkupasjonen var spesiell. Den hadde både en militær og en politisk dimensjon, slik Churchill, Roosevelt og Stalin var blitt enige om på Krim. Okkupasjonen skulle sikre overgangen fra en nazistisk stat til en demokratisk stat samt avmilitariseringen av Tyskland. I tillegg skulle okkupasjonen sikre grunnlaget for en gjenoppbygging av et land som hadde lidd militært, politisk og moralsk... De besto av en brigade med alminnelige utskrevne hærsoldater med tilhørende befal. Det var mest infanteri, men også artilleri, sanitet med mer. Mannskapene tjenestegjorde i Tyskland i ca. et halvt år, slik at det ble sendt ut to brigader hvert år. Tysklandsbrigaden, egentlig Norwegian Independent Brigade Group, BAOR (British Army of the Rhine, var en avdeling i Hæren som fra januar 1947 til april 1953 deltok i den allierte okkupasjonen av Tyskland.Totalt gjorde omkring 50 000 mann tjeneste i brigaden, fordelt på ti kontingenter. De fikk opplæring i Norge, fu...